top of page

SENCER SOLAKOĞLU

TÜSEDAD BAŞKANI

TÜSEDAD BAŞKANI SENCER SOLAKOĞLU: “ÜRETİMDE CİDDİ BİR GERİLEME OLDU.”

Çiftlik Zirvesi, Agro TV ve TÜSEDAD iş ortaklığı ile BOUNTARIM danışmanlığında ve Webagron etkinlik partnerliğinde Boğaziçi Üniversite’sinde gerçekleşti. Zirvede süt sektöründeki güncel gelişmeler, sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Zirvenin öne çıkan başlıkları; sürdürülebilirlik ve planlı üretim oldu. Agro TV’nin düzenleyici basın kurumu olarak yer aldığı zirve, Agro TV ekranlarında ve sosyal medya hesaplarında canlı olarak yayınlandı. Zirveye; sektörün öncü isimleri, basın mensupları, akademisyenler ve STK üyeleri yoğun katılım gösterdi.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu açılış konuşmasında, küçük ve orta ölçekteki işletmelerin başlıca sorunlarına değindi. Solakoğlu, “Türkiye’nin bir gerçeği var; küçük ve orta ölçekli işletmeler ve daha endüstriyel yapıdaki işletmeler. Dünyaya baktığımızda gördüğümüz çok net bir trend var; siyasetçilerin hepsi küçük ve büyük ölçekli işletmelerin gelişmesini, büyümesini veya yok olmamasını telaffuz ediyorlar. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile rakamlara baktığımız zaman gördüğüm şey küçük orta işletmeler kapanıyor, büyük işletmeler büyümeye devam ediyor. Tüketici uygun fiyata bir gıdaya ulaşmak istiyorsa bunu uygun fiyata üretecek ve o uygun fiyata hala rekabetçi kalabilecek. Yani sürdürülebilecek bir sonraki nesle devam ettirebilecek bir işletmenin bugün 15 tane inekle önümüzdeki 20 yılı planlaması mümkün değil. Büyümeye dönük bir mahkûmiyet var. Büyümek illa sürdürülebilirlik değil büyük bir işletme zarar ediyorsa daha fazla büyüdüğünden daha fazla zarar edecek. Büyük ve küçük işletmeler arasında çok fazla fark vardır. Bir çiftçinin büyük çaplı bir çiftçi olabilmesi için sadece üretim yeteneğinin yanında birçok daha ekstradan yetenek gerekiyor.” dedi.

TÜSEDAD’IN işletmelere yönelik faaliyetlerinden söz eden Solakoğlu, “TÜSEDAD vizyonu ve misyonu ile bu noktada devreye giriyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kendini büyütmek isteyenlerin lideri, öncüsü ve örneği olmalıyız. Söylemden çok eyleme dönüştürdük. Girdi maliyetleri sınırsız arttığı zaman burada iflas etmemek mümkün değil. Hayvancılıkla uğraşan herkes hayatta kalmanın yoluna baktı. Üretimde ciddi bir gerileme oldu ama kimse ne kadar gerileme oldu söylemedi gizli kaldı şeffaflık olmadığı sürece belli belirsiz zamanlarda hayvan kesimleri ile karşılaştık. Türkiye’nin artık düşünmeden planlaması gereken konudur gıda. Biz Türk’üz her şeye adapte olabiliyoruz birçok gelişmiş ülkede bu potansiyel yok. Bizler ineklerimizi kesmeden acaba karbon dört bir üretime gidebilir miyiz bunları konuşuyor olmamız lazım.” dedi.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Çiftlik Zirvesi kapanış konuşmasında, “Geldiğimiz noktada süt fiyatlarının sektörün temeli olduğunu görüyoruz. Süt fiyatının üreticinin zarar etmeyeceği noktaya ulaşması bizlerinde, farklı konuları konuşmamıza, verimliliğe, değer zincirine ve çevreci yaklaşımlara yönelmemize neden oluyor. Bizim misyonumuzun en başında gelen sürdürülebilirliktir. İşletmelerin para kazanmaya ihtiyacı var. Para kazanamayan işletme kötü bir kısır döngüye giriyor. Daha ucuz olsun diye kalitesiz yem alıyor. Daha kalitesiz yem daha kalitesiz gıda üretmeye neden oluyor. Tüketici ise daha pahalıya kalitesiz gıda ile yaşamaya başlıyor.” dedi.

22 ARALIK 2022 | 1.ÇİFTLİK ZİRVESİ

1.ÇİFTLİK ZİRVESİ'NDEN KARELER

bottom of page