top of page

PROF. DR. GÖKHAN ÖZERTAN

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. GÖKHAN ÖZERTAN: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİ TÜM HAYATIMIZI ETKİLEMİŞ DURUMDADIR.”

Çiftlik Zirvesi, Agro TV ve TÜSEDAD iş ortaklığı ile BOUNTARIM danışmanlığında ve Webagron etkinlik partnerliğinde Boğaziçi Üniversite’sinde gerçekleşti. Zirvede süt sektöründeki güncel gelişmeler, sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Zirvenin öne çıkan başlıkları; sürdürülebilirlik ve planlı üretim oldu. Agro TV’nin düzenleyici basın kurumu olarak yer aldığı zirve, Agro TV ekranlarında ve sosyal medya hesaplarında canlı olarak yayınlandı. Zirveye; sektörün öncü isimleri, basın mensupları, akademisyenler ve STK üyeleri yoğun katılım gösterdi.

Çiftlik Zirvesi açılış konuşması, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan’ın, “Değişen Dünya, Değişen Tarım ve Yerinden Oynayan Taşlar” sunumuyla başladı.

Prof. Dr. Gökhan Özertan, “Bu zirvede taşları yerinden oynatmaya çalışan insanlar ile bir aradayız. Değişime karşı dirençliyiz. İnsanlar tarım ile uğraşmaya başladığı zaman risk ile tanışıyorlar. Bir numaralı risk; belirsiz iklim olayları… Konfor alanının dışına çıkmak korkutuyor çünkü bu belirsizlikle sizi nelerin beklediğini kestiremiyorsunuz ve değişimin bir maliyeti var bunu göz ününe getiremediğiniz için kaçıyorsunuz. Gideceğiniz yolu bilmiyorsanız nereye gittiğiniz hiçbir önemi yok.” sözleriyle tarımın ne kadar meşakkatli bir uygulama olduğuna değindi.

Tarım ekosisteminin karışıklığına da değinen Prof.Dr. Özertan, “Türkiye tarımında gıda sektöründe yapısal problemleri iyileştirmem gerekiyor dediğiniz zaman bu şekilde yola çıkacak olursanız tarım Eko-sistemindeki karmaşık yapıyı çok iyi yönetmeniz gerekiyor. Yönetebildiğiniz takdirde farkı yaratıyorsunuz yönetemediğiniz takdirde ise ötelediğiniz, itelediğiniz problemler ilerde kartopu etkisi benzerinde çözülemez hale geliyor. İzlenebilirlik ön plana çıkmış durumda, tüketicinin de farkındalığın artması ile ne tükettiğini daha dikkatli seçer hale gelmiş söz konusu. Sürdürülebilirliğin önemi tüm hayatımızı etkilemiş durumda.” dedi.

Verinin kritik önemini belirten Özertan, dijital teknolojiler ve akıllı tarımın önemini vurguladı. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri iklim değişikliği etkilerini sayısal veriler ile açıkladı.

22 ARALIK 2022 | 1.ÇİFTLİK ZİRVESİ

1.ÇİFTLİK ZİRVESİ'NDEN KARELER

bottom of page